tiistai 24. maaliskuuta 2015

Valoa kasveille, jotka pimeydessä kasvaa

Rakas Puutarhapäiväkirjani, 


 Nyt kasvit saavat valoa! Tädiltä saatu huippu-upea lampunjalka odottaa kammarissa tuunausta ja ilman varjostinta se on mitä mainioin kirkasvalolamppu kasvaville taimille! Illalla, kun viikkasin pyykkiä tuossa vieressä, niin ihan unohti sateisen päivän, kun oli niin kirkas valo. Mieleeni jäi parin viikon takaisesta Strömsöstä juttu Lapin puutarhoista. Siellä on muuten mullatonta ja hankalaa perustaa puutarha, mutta valoa piisaa kesällä ympäri vuorokauden ja siksi puutarhan perustettuaan siellä kasvit kasvavat isommiksi ja kukkien värit kirkkaamiksi. Ja juuri valon ansiosta!Tässä minikasvihuoneeseen ovat päässeet nyt tomaatintaimet. Kurkut ja Kesäkurpitsat oikein rehottavat (alla), joten muiden vuoro hyötyä tästä lasilyhdystä. Kirsikkatomaatti yllä vasemmalla ei itänyt kunnolla, joten kylvin uudet. Ja innostuin myös Mansikkakoisoa kokeilemaan. Jännityksellä odotan mitä näistä kasvaa! Toiveikas siis olen. Kurkut ja Kesäkurpitsat kaipaavat jo isompaa ruukkua. Ovat hyvin ajoissa.... Oikeassa alalaidassa on Mustasilmäsusannaa, jonka siemenistä vain kaksi näyttää itäneen.


Ja tässä yrttejä. Laventelit munakennoissa eivät itäneet, tai nekin jotka iti, kuolivat heti. Niiden tilalla on nyt Peikonkakkaraa. Herneenversot ovat ihanan makeita ja ihania salaatissa. Ja innostuin kokeilemaan Vesikrassia, kun sitä näyttää olevan nyt jokaisen yrttitarhailijan pöydällä. Hyvinpä kasvaa, mutta onpa pahaa!!! Pitää kokeilla johonkin liharuokaan....

Ja kävinpä isän autotallissa vilkaisemassa Pelargonejani. Olivat hieman kummallisesti alkaneet kasvaa, joten luonnollisesti intouduin kokeilemaan pistokkaita. Nyt saavat kasvaa makuuhuoneen ikkunalla!1 kommentti:

  1. Valohan se on mikä kasvattaa! Olen tehnyt parina keväänä harsosta "kasvihuoneen" valoisalle ja lämpimälle seinustalle. Vien kaikki taimet sinne ja annan olla niiden koko toukokuun harson alla. Näin aurinko ei pääse paahtamaan niitä pilalle. Samalla saavat karaisua ja valoa ennen kaikkea. Taimista kasvaa monin verroin topakampia kun että ne olisivat sisätiloissa saman aikaa. Joitain taimia voin laittaa itämään myöhemminkin, kun valo kasvattaa kasvia niin paljon. Onnea kasvatukseen!

    VastaaPoista