perjantai 19. syyskuuta 2014

Kivikko

Rakas Puutarhapäiväkirjani, 


Nyt jos ikinä, niin nyt voisi sanoa, että pihamme on valmis! Tontin alareuna on ollut ongelma korkeuseron ja vesien valumisen vuoksi ja nyt naapurimme kanssa yhdessä teimme rajan valmiiksi. Alunperin takana olleet kivet kaivuri nosti meidän puolelle rajaamaan ja sovimme yhdessä naapurin kanssa, että oja tuli rajalle, josta vesi ohjataan molempiin suuntiin samalla tavoin kun talomme toisella puolella. Alueellamme on huonosti suunniteltu kaava siinä mielessä, että kaavoittaja ei ole ottanut huomioon mitenkään korkeuseroa, kalliota ja veden määrää kalliota pitkin valumassa. Kaava-alue loppuu tonttiimme ja pitkän kitinän jälkeen saimme kaupungin kaivamaan ojan metsään. Kaupunginpuutarhuri sanoikin kerran täällä käydessään, että kaavassa on virhe. Talomme on liian korkealla maastoon nähden, että tonttimme paikalle olisi pitänyt tehdä ojaa ja imeytysaluetta. No se ei enää auta ja ongelma tuntuu olevan koko alueen talon korkojen kanssa. Ensi kevät näyttäköön toimiiko tämä raja-oja-kivi-kasviyhdistelmä!


Isojen kivien kohdalle istutimme Norjanangervoja.


Sisääntulon kohdalta kivirivi on mahdottoman pitkän näköinen!


Vielä on kiviii jäljellä, vielä riittää kauniita päiviä.... :)
Tulen onnelliseksi, että kerrankin saa kantaa kiviä niin paljon minne haluaa, ettei tarvitse pihistellä.... Vaikka työmäärä ja kuntoiluannos onkin aivan mieletön!


Kolmen tontin nurkkauskulmaan piti istuttaa ison kiven eteen vielä yksi Norjanangervo, mutta kaivaminen oli mahdotonta, kun vastassa oli taas kivi. Kolme Rinneangervoa rajaavat kulmaa ja niiden keskellä tulee joskus Purppuraheisiangervo koristamaan ja peittämään nurkkaa.


Nurkan tuntumassa kasvaa kuusi juuri meidän rajamme sisäpuolella. Se saa vielä kasvaa siinä kunnes muut kasvit kasvavat suuremmiksi. Ei ole kiva kaataa/kasvattaa kaikkea kerralla. Kuusen tilalle voisi istuttaa Pilarikatajan ja pienen havun. Puun ja sivussa olevien kivien takana oleva ryteikkö pitäisi raivata siistimmäksi. On vaan hankala, kun yksi naapuri ei tykkää havuista ja toinen ei tykkäisi lehtipuista. Täytyy siis etsiä jokin kompromissi, että maisema tyydyttäisi kaikkia :) Itse haaveilen vielä heinäseiväsaidan jatkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti