torstai 12. kesäkuuta 2014

Ruusujen iloa ja haaste
Rakas puutarhapäiväkirjani, Juhannusruusuni kukkii, kuinka iloista! Ja kuinka kaunista! Mutta en tiedä olenko ruusuja siirrellessä sekoittanut taimet vai onko Juhannusruusuni vain näin vaaleanpunainen. Minulla oli tietääkseni Suviruusu vasta ostolistalla.  Mutta ihan sama minkänimisiä, kauniita ovat! Lehdistä toki näkee, että jokin tauti tai ötökkä on iskenyt ruusuihin, kun lehdet ovat kovin laikukkaat. 


Ja Rakas puutarhapäiväkirjani, tässä alempamaa näkyy koko ruusupenkki. Ei vielä sekään niin kovin imarteleva. Maan peitoksi on istutettu Kurjenpolven "palasia", ja näyttävät juurtuneen. Ja tontin reunaan on istutettu Herttavuorenkilpeä. Nekin juurenpalasista ja hyvin lähtivät kuten arvata saattaa.... Mutta ei niitä vielä kuvata kannata, esittelen ne Sinulle joskus toiste.... On niin huvittavaa, koska itse näen nämä maat ja mannut jo kuvitelmissani rehottavan. Kuvat kertovat kuitenkin totuuden :)

Keskellä ruusupenkkiä on Pihajasmike, iso pensas valkoisine kukkineen. Sekin "revitty" alku, joka kyllä myöskin näyttää päässeen kasvun vauhtiin :) Toivottavasti kesän edetessä saan järkevämmän kuvan tästä.


Ja ruusupenkki rajoittuu kompostiin ja samalla ilokseni esittelen, että Kiinanlaikkuköynnös kompostia vasten alkaa löytää punaisen sävyä :)


Ja sitten haasteeseen, jonka sain Versoja Vaahteramäeltä blogista:

Ideana on kertoa 11 asiaa itsestää ja vastata haastajan 11 kysymykseen ja haastaa 11 blogia lisää. Hauska haaste, kun olen vasta pääsemässä Puutarhamaailmaan sisään. Vastaan mielelläni, mutta hasstaminen on haasteellista, joten sen jätän väliin :)

Eli paljastan nyt 11 asiaa minusta Sinulle Rakas puutarhapäiväkirjani ja teille lukijani:

1. Olen aina tykännyt pihahommista, mutta en kuvitellut itseäni Puutarhaharrastajaksi :)
2. Rakastan ruusuja
3. Tykkään myöskin Särkyneestä sydämestä ja Pioneista, pidän ylipäätään runsaista kukinnoista, kukkien nimistä ei niin väliä 
4. Puutarhahommat ovat hyvä harrastus, koska samalla voi vahtia lapsia pihalla 
5. Minulla neljä lasta; kaksi poikaa ja kaksi tytärtä ja yksi mies
6. Puutarhahommat korvaavat kuntosalin, se oli yllätys :)
7. Haaveilen Puutarha"huoneista" ja siitä että Puutarhassa olisi aikaa pysähtyä
8. Haaveilen isoista Joriinikasvattamoista ja Kasvihuoneen rehottamisesta, ja KANALASTA!
9. Arvostan elämässä itsetehtyä ja sitä että uskaltaa olla oma itsensä
10. Yllätyksekseni minua ei huvita neuloa eikä virkata, mielummin kärrään multaa näin kesällä
11. Oikealta ammatiltani olen sairaanhoitaja, nyt olen kotona lasten kanssa ja nautin siitä, vaikka töihin on joskus kiva päästä "lomalle". Kirurgisen osaston kiireet ovat niin erilaisia ja sitten taas viihtyy kotona entistä paremmin. 

1. Montako eri kasvilajia pihallasi kasvaa?
Enpä osaa sanoa. Pikalaskulla jo kymmeniä vaikka homma vasta alullaan :)

2. Lempikasvisi?
Ehkä ruusut, Pioni, Dahlia tai Syreeni

3. Romanttinen, moderni vai siltä väliltä oleva piha, mistä pidät ja miksi?
Romanttinen ja rönsyävä! (niinkuin siskonikin vastasi :) Mutta jatkan, että ei tarvitse olla hallinnassakaan :)

4. Mieleenpainuvin puutarhavierailu, missä ja miksi?
En ole hirveä monessa Puutarhassa vieraillut. Sen olen huomannut, että on eroa, että käyttääkö sanaa Piha vai Puutarha omasta tontistaan. Mieleenpainuvimpia pihoja ovat ne, missä on isoja omenapuita, joiden varjossa voi istua. Toinen ajatus syntyi, kun juuri kävimme mökillä kyläilemässä ja siellä ei ollut istutettuja kasveja ollenkaan. Siitä syntyi ajatusketju, että sekin oli Puutarha sinänsä. Kalliot, sammaleet, männyt, kivikot, jäkälä ja järvi ja pienen pieni saari, miten upea paikka! Se sisälsi "huoneet" luonnostaan ja sinne ei kaivannut mitään lisää.

5. Minkä puutarha-aiheisen vierailun/matkan haluaisit vielä tehdä?
Haluaisin käydä runsaissa Puutarhoissa, joissa on vanhoja kukkia, kasveja ja kauniita "huoneita" tai isolla hyötykasvimaalla.

6. Kuinka paljon käytät aikaa pihan hoitamiseen?
Kaiken mitä lapsilta ja kodin sisätöiltä jää :) Kesällä ulkona mahdollisimman paljon, sisähommia ehtii talvellakin. Ei haittaa muruset pöydän alla tai verhoton olohuoneen ikkuna. Ulkona puuhastellessa niitä ei huomaa. Lasten ollessa pieniä paras aika puuhailla on päiväuniaika tai illalla kun he ovat jo nukkumassa. Muutkin naapurit näyttävät hoitavan pihaa, kun lapset on nukutettu :)

7. Mikä on tärkeintä puutarhanhoidossa?
Siitä pitää tykätä ja nauttia. Pitää tehdä sellainen puutarha, jossa viihtyy. Tärkeitä asioita kasveja valitessa on haluaako kätensä multaan vai haluaako pensaita tai hyötykasveja. Itse arvostan omaperäisiä ratkaisuja. Suoraviivaisuus ei kuulu mielestäni Puutarhaan!

8. Uskotko kuun vaikutukseen puutarhanhoidossa? Miksi? Oletko kokeillut?
Enpäs osaa sanoa. Tämä on uusi näkökulma. Sairaalassa töissä olevana voin todeta, että täysikuulla on usein paljon Umpisuolentulehduksia, joten ehkä se siis voi Puutarhan hoitoonkin vaikuttaa.

9. Kasvatatko paljon taimia itse, vai ostatko valmiina?
Haluaisin kasvattaa, mutta pyykinviikkaus ja taimien kasvatus samalla pöydällä verhojen ompelun kanssa ei ollut tänä keväänä oikein menestys.....

10. Omistatko kasvihuoneen? Jos niin, mitä siellä kasvatat?
Kyllä. Veljeni teki vaimolleen ja pelastin sen muutossa. Muoviseinäinen, mutta palvelee paremmin kuin hyvin. Siitä voisinkin postata seuraavaksi!

11. Paras puutarhavinkkisi? :)
Uskalla kokeilla kaikkea mistä haaveilet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti